Citricele confera un gust surprinzator dulciurilor atunci cand sunt utilizate in cantitate mai mare in compozitie. Daca ati gustat prajitura cu lamaie si ghimbir care a fost servita prin octombrie la Radio Groove On atunci stiti despre ce vorbesc. Spre deosebire de prajitura cu lamaie unde am folosit un sirop foarte concentrat din zahar, ghimbir confiat si lamaie galbena turnat direct peste blatul fierbite, pentru prajitura cu portocale este necesar un piure din portocale fierte in coaja care se inglobeaza in restul compozitiei. Reteta originala, care apartine food designer-ului Aran Goyoaga, contine portocale de Sevilla, care sunt ceva mai acre, si faina de tapioca. La comerciantii din Obor nu am gasit decat fructe din Turcia. Cat despre tapioca, va trebui sa faceti o tura de magazine Plafar pentru ca nu este un produs foarte solicitat si se gaseste cam greu. In cazul in care nu aveti success, puteti inlocui tapioca cu clasicul amidon de porumb. (sau sa faceti o excursie la supermarketul chinezez din China Town)
Deci…
Timp pentru preparare: aprox. 2 ore
Dificultate: no big deal
Portii: 12 forme mai mici de prajitura sau o tava dreptunghiulara ca cele pt cozonac
Ingrediente:
450 gr portocale
3 oua
200 gr. zahar brun
150 gr. ulei de cocos (se gaseste in magazinele tip Plafar)
50 gr. faina de migdale ( utilizati o rasnita de cafea pt a macina migdalele fara coaja)
1 pastaie vanilie
60 gr. faina de cocos ( rasnita de cafea+fulgi de cocos)
30 gr. faine de tapioca sau amidon de porumb(in Plafar tapioca se gaseste sub forma de perle; nu stiu cum le macina rasnita..dar se poate experimenta)
½ lingurita sare
½ lingurita praf de copt
Glazura:
1 cana zahar alb pudra cernut
¼ cana suc de portocale
Preparare:
Portocalele se pun intr-o oala, se acopera cu apa si se tin pe foc aprox. 1 ora, pana cand devin moi.
Se scurge apa, se lasa un pic sa se raceasca si apoi sa desfac cu mana. Se scot semintele si sucul + pulpa se pun intr-un blender si se fac piure.
se amesteca 300 de gr. din piure cu cele 3 oua, cu zaharul, semintele din pastaia de vanilie (pastaia o puteti pastra la frigider in eprubeta pt alte retete) si uleiul de cocos topit.
adaugati faina de tapioca/amidonul, sarea, praful de copt, faina de cocos si faina de migdale
compozitia se toarna in forme sau in tava si se coace la 170-180 de grade timp de 12-15 de min daca utilizati forme si 45-50 de min daca utilizati tava; e importanat sa ungeti formele sau tava cu unt inainte de a turna compozitia.
dupa coacere, lasati sa se raceasca un pic si apoi turnati peste prajitura glazura obtinuta prin amestecul sucului de portocale cu zaharul pudra cernut.