You should know
 

Sweet Tooth

Sweet Tooth este un retetar de dulciuri; un exercitiu culinar sustinut de ideile si retetele unor faimosi cofetari; o proba de imaginatie. Construit de dragul gatitului si a celor care se bucura de aceasta extra-activitate a mea.

Toate retetele de pe aceasta pagina pot fi degustate la Radio Groove On, Strada Liveni, Nr.4

« Back

Plaisir Sucre

Prajitura Plaisir Sucre este creatia lui Pierre Herme. Este una din acele prajituri ale carei componente le poti utiliza separat in multe alte combinatii. Simpul fapt ca pregatesti 1 kg de ciocolata in 3 moduri diferite e suficient cat sa contribuie la dezvoltarea diverselor dorinte “ciocolatii” pe care le-ai putea avea. Foile de ciocolata temperata au avut parte, imediat dupa pregatire, de un “wow, cate posibilitati”. Ganache-ul de ciocolata aproape ca ai vrea sa ti-l pregatesti zilnic, completat cu ingedientele pe care ti le dicteaza dispozitia. Iar frisca de ciocolata ramane un clasic pentru categoria “savurat cu lingurita pana apare senzatia de lesin”.

Jeleul de pe prajitura este contributia mea, care desi nu era absolut necesara, a prevalat ca urmare a incantarii de care am avut parte dupa ce l-am gustat. Prepararea jeleului face de ceva vreme subiectul unor lupte aprige date pe traseul aragaz – frigider. Dar, stiti voi, cu fruntea catre cer, cu bratele de fier , purtata de aripi marete, am invins si am preparat un deliciu mic burghez din suc natural de rodii, zahar ars si Amaretto.

Fiind vorba de o reteta care necesita aprox 6 ore pt preparare si multa multa ciocolata in tot acest proces, va recomand o companie placuta pe parcurs.

Organizarea bucatariei:

Mixer, blender sau robot de bucatarie dotat cu piesa utilizata la taiat/maruntit, tel, oale de mici dimensiuni, castroane, doua foi acetate ( le gasiti in orice magazn cu birotica – sunt foile de plastic transparente folosite la indosariere), hartie de copt, tava de copt.

Ingrediente:

900 gr ciocolata cu lapte ( nu recomand ciocolata tip menaj si nici Primola);
600 gr smantana grasa (recomand smantana la vrac );
200 gr. alune de padure
3 oua
100 gr. Zahar alb
200 gr. Nutella
30 gr. Orez expandat
15 gr. Unt nesarat
100 gr amaretto (lichior)
2 plicuri de gelatina
Sucul de la 3 rodii
100 gr. Zahar brun

Sunt 5 produse pe care trebuie sa le preparati asa ca cititi cu atentie reteta pentru fiecare in parte. Recomand prepararea lor in ordinea in care sunt descrise.

Frisca de ciocolata:
285 gr. Ciocolata cu lapte taiata marunt
435 gr. Smantana

Puneti ciocolata maruntita intr-un bol care este suficient de mare incat sa puteti bate frisca in el la final. Puneti smantana la foc mic pana cand fierbe. Amestecati in ea usor pana cand incepe sa fiarba. Turnati smantana peste ciocolata maruntita si amestecati energic pana cand se omogenizeaza. Lasati amestecul un pic la temperatura camerei pana se mai raceste, apoi acoperiti bine cu o folie de plastic sau aluminiu si puneti castronul in frigider. Acesta amestec il veti scoate din frigider chiar inainte sa asamblati prajitura pt a-l bate frisca cu un mixer.

Dacquoise:
70 gr. alune de padure (prajite si curatate )facute pudra cu ajutorul unul blender sau robot ( cand faceti pudra alunel puneti si o lingurita de zahar ca sa nu se trasforme pudra intr-o pasta); consistenta trebuie sa fie una nisipoasa
100 gr zahar alb
3 albusuri de ou la temperatura camerei
130 gr. alune de pamant taiate in jumatate

Bateti albusul spuma, adaugati zaharul. Albusul trebuie sa devina lucios si zaharul sa fie complet topit. Adaugati alunele macinate si cu o spatula amestecati foarte incet ( nu utilizati mixerul ci o lingura de lemn sau o spatula de cauciuc). Turnati compozitia intr-o tava de copt imbracata in hartie de copt. Puneti deasupra alunele taiate in jumatate si presati usor ca ele sa intre in albus. Tava trebuie sa aiba un diametru cam de 20-24 de cm. Grosimea stratului de compozitie trebuie sa fie de aprox 1,5 cm. Coaceti la 165 de grade cam 25 de minute. Compozitia trebuie bagata la cuptor imediat dupa preparare. Nu faceti pauze mai mari de cateva secunde in timp de bateti albusul. Trebuie sa lucrati rapid pt ca altfel exista posibilitatea sa nu creasca deloc. Dupa ce s-a copt lasati blatul la temperatura camerei, acoperit cu o hartie.

Pralina:
200 gr. Nutella
50 gr. Ciocolata cu lapte
30 gr. Orez expandat ( rondele de orez expandat) ( macinate in blender/robot – atentie sa nu se faca faina)
15 gr. ( o lingura) unt nesarat topit si racit

Puneti Nutella intr-un castron mediu si adaugati restul ingredientelor in ordinea in care sunt listate. Pralina va fi intinsa peste dacquoise. Pentru asta utilizati un cutit cu lama foarte lata sau o spatula lunga, sau o furculita ( in functie de consistenta). Dupa ce ati intins pralina peste dacquoise,bagati-le la frigider aprox. 30 de minute. Aceste blat din dacquoise si pralina trebuie portionat. Aici marimea variaza in functie de preferinte. In plus, daca dacquoise-ul va fi mai tare atunci se va fisura usor si va trebui sa-l taiati in functie de cum isi traseaza el liniile. Daca se va intampla asta, nu va stresati, nu este necesar ca prajitura sa aiba o forma perfect dreptunghiulara. Ea poate varia ca forma si marime. Utilizati un cutit zimtat ca sa portionati acest blat. Menevrati-l foarte usor.

Jeleul
100 gr. Lichior Amaretto
Sucul de la 3 rodii ( bagati boabele intr-un blender/robot. Amestecati cam 30 de secunde. Strecurati printr-o sita. Gata sucul!)
100 gr. Zahar brun
2 plicuri gelatina

Puneti zaharul intr-o cratita cu fundul mai gros la foc mic. Nu amestecati deloc in zahar si asteptati sa se topeasca. Foarte mare atentie cand topiti zahar pt ca se poate arde foarte usor. Dupa ce s-a topit zaharul, turnati lichiorul si amestecati rapid. Mai lasati cam 30 de secunde sa fiarba, apoi puneti sucul de rodii si mai lasati amestecul pe foc inca 5-8 minute, pana aproape de fierbere.
Intr-un pahar puneti 200 de ml de apa rece si turnati peste continutul a doua plicuri de gelatina ( daca utilizati “tort gelee” atunci trebuie sa stiti ca un plic este suficient doar pt 500 ml lichid si prepararea e un pic diferita; recomand deci plicurile pe care scrie “gelatina”. Puteti utiliza si tapioca care este gelatina naturala). Lasati gelatina in apa rece 10 minute si apoi turnati-o intr-o oala si puneti-o la foc foarte mic amestecand incet pana se dizolva complet, cam 5 minute; atentie sa nu se arda)
Turnati gelatina topita peste compozitia de jeleu preparata din rodii, amaretto si zahar brun si amestecati un pic ca se omogenizeze. Turnati amestecul intr-o tava ca cele pt cozonac sau chec imbracata in folie de aluminiu sau plastic. Bagati la frigider si lasati cam 3 ore. Trebuie sa se intareasca bine ca sa il puteti taia.

Ganache
190 gr. Ciocolata maruntita
165 gr. Smantana

Puneti cioclata maruntita intr-un bol suficient de incapator pt cele doua cantitati. Aduceti smantana pana aproape de fierbere. Nu uitati sa amestecati in ea incet cat este pe foc . Turnati smantana peste ciocolata si amestecati incet cu o spatula de cauciuc sau o lingura de lemn. Dupa ce s-a omogenizat acoperiti cu folie si lasati bolul la temperatura camerei.

Foile de ciocolata!
260 gr. Ciocolata maruntita si temperata
2 foi acetate tip A4

Ciocolata temperatA este ciocolata utilizata ca invelis pt batoanele tip Snickers sau Mars. Prepararea ei este extrem de usoara. Trebuie doar sa o topiti, sa o raciti, si apoi sa o mai topiti o data. Foile astfel obtinute le puteti utiliza in diferite moduri. Dupa ce vor fi gata, si le veti vedea, manevra, gusta, o sa va vina o gramada de idei.
Deci, puneti ciocolata maruntita la topit pe baie de apa. Foc mic. Nu amestecati deloc in ea. Verficati-o din cand in cand pt ca nu trebuie sa depaseasca 45 de grade ca temperatura. Dupa ce s-a topit lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit puneti-o din nou la topit pe baie de apa, la fel, verificand temperatura. Luati-o de pe foc si lasati-o sa se raceasca. Ciocolata astfel topita se intinde pe cele doua foi acetate in strat subtire. Apoi le bagati la frigider pt aprox. 1 ora.
Dupa ce s-au racit si intarit foile de ciocolata trebuie sa le taiati. Fiecare portie de prajitura trebuie sa aiba 2 foi de ciocolata

Asamblare:
Luati cate o portie taiata din dacquoise-ul cu pralina si peste puneti: un strat de ganache, apoi o foaie de ciocolata, un strat de frisca de ciocolata , o foaie de ciocolata, jeleul taiat felii. Pt ganache si frisca eu am folosit un stilou pentru decorat.

Leave a Reply

« Back
Sweet Tooth
live
Malente - I Sell Marihuana (Dr Rubberfunk's Sitar Boogie Remix) Streaming playlist   Follow us on twitter   Follow us on Facebook  
Sweet Tooth