You should know
 

Sweet Tooth

Sweet Tooth este un retetar de dulciuri; un exercitiu culinar sustinut de ideile si retetele unor faimosi cofetari; o proba de imaginatie. Construit de dragul gatitului si a celor care se bucura de aceasta extra-activitate a mea.

Toate retetele de pe aceasta pagina pot fi degustate la Radio Groove On, Strada Liveni, Nr.4

« Back

Ciocolata, Jallab, Mac, Curmale


“Life is so brief that we should not glance either to far backwards or forwards . . . therefore study how to fix our happiness in our glass and in our plate.” — Grimod de La Reynière

Un desert pentru Grimod de la Reyniere
Imi imaginez acest desert la una din cinele funebre ale lui Grimond – un fel de teatru culinar ostentativ, care prin decor si produse degustate integra o paleta de culori cat mai apropiata de negru. Alei pavate cu bucati de carbune negru, tapiterii din catifele negre, matasuri si broderii negre, diferite feluri de mancare de culoarea mahonului, mov inchis sau negru, servite de negrese cu sanii descoperiti purtand ciorapi argintii cu lacrimi negre pictate.

Puteti evident, printr-un siretlic, sa sustrageti desertul de pe masa lui Grimond, sau chiar din mainile domnisoarelor din abanos, anason si un pic de cardamon, si sa-l aduceti in viata voastra matinala, alaturi de un ceai negru, eventual neindulcit. Glicemia crescuta dis de dimineata iti tine ochii larg deschisi pana dupa-amiaza.

Pentru desertul asta trebuie sa faceti un drum pana la magazinele arabesti de pe Mosilor. Acolo veti gasi pasta de curmale si sirop Jallab ( un amestec de apa de trandafir, curmale si melasa de struguri). Ciocolata ar trebuie sa fie de buna calitate, insa aici intervine pretul. Va trebuie 4 ciocolate. Trei negre si una cu lapte. Decideti in functie de buget. Eu am testat cam toate ciocolatele pe care le gasesti in mod normal in supermarket. Dintre cele mai ieftine Kandia si Schogotten mi-au placut cel mai mult. Cele care costa peste 4 lei sunt toate okei. Smantana trebuie sa fie neaparat la vrac, mai grasa. Unt, nu margarina. As zice zahar brun sau brut, nu zahar alb. Ulei de masline extravirgin si biscuiti de cacao, multa cacao.

Si incepem.
Citit reteta cu atentie pana la capat.

Ingrediente:
300 gr. ciocolata neagra
100 gr. ciocolata cu lapte
400 gr. unt la temperatura camerei
300 gr. smantana
140 gr. zahar
jumatate de pachet de pasta de curmale
400 gr. biscuiti de cacao
50 gr. ulei de masline
150 gr. sirop Jallab
3 linguri cacao
2 linguri mac

1. in ce forma vreti prajitura? dreptunghiulara sau rotunda sau..? alegeti tava, dar fiti atenti la cantitatea de ingrediente. Eu voi oferi acum cantitati pentru o tava de 20×24.
2. Imbracati tava pe care ati ales-o pe interior cu folie de aluminiu; folia trebuie sa depaseaca cam cu doua marginea ca sa o puteti apuca atunci cand veti scoate prajitura din tava;
3. Dati tava deoparte pentru a o folosi mai tarziu;
4. Puneti biscuitii intr-un blender/robot de bucatarii. Trebuie mixati pana se maruntesc aproape ca o faina.
5. topiti la fic mic 100 gr.de unt
6. intr-un castron puneti pasta de curmale pe care va trebui sa o taiati in bucati mai mici cu un cutit. pasta trebuie lasa la temperatura camerei pana incepeti pregatirea ei ca sa fie mai moale;
7. puneti peste pasta de curmale biscuitii, untul topit si uleiul de masline;
8. amestecati bine. compozitia va fi moale si farmicioasa;
9. puneti amestecul in tava pe care ati pregatit-o; trebuie distribuita uniform si apoi presata bine pt ca acesta va fi blatul prajiturii;
10. dati tava deoparte; acum facem crema de ciocolata;
11. maruntiti ciocolata cu un cutit; pt a va face o idee despre marime, o patratica de ciocolata trebuie taiata in 6; puneti ciocolata maruntita intr-un castron; dati deoparte
12. puneti zaharul la topit la foc foarte mic intr-o oala cu fundul mai gros; nu-l amestecati deloc cat timp se topeste;
13. cand s-a topit zaharul adaugati 20 gr unt si mariti un pic, nu foarte mult, intensitatea focului; amestecati pana se dizolva untul;
14. adaugati smantana treptat, cate o lingura, amestecand continuu cu o lingura de lemn; dupa fiecare lingura adaugata amestecati pana ce smantana se dizolva complet. compozitia trebuie sa fie cremoasa si fina;
15. dupa ce ati adaugat toata smantana mai lasati pe foc 2 minute amestecand continuu.
16. turnati jumatate din compozitia fierbinte peste ciocolata maruntita; amestecati energic pana se topeste aproape toata ciocolata; apoi adaugati cealalta jumatate; ciocolata va fi acum complet topita;
17. dupa ce s-a dizolvat complet ciocolata adaugati restul untului si amestecati cam 5 minute pana se dizolva complet; compozitia va fi calduta deci untului ii va lua un pic mai mult sa se topeasca;
18. turnati crema de ciocolata ( ganache de ciocolata) peste blatul din tava si dati la frigider;
19. intre punctul 17 si punctul 18 nu trebuie sa va implicati in alte activitati pt ca se va intari crema in castron
20. preparati un amestec din siropul Jallap si cacao.dati la frigider
21. dupa 5 ore scoateti tava din frigider
22. scoateti incet, apucand folia de aluminiu, prajitura din tava
23. pe marginea ei presarati mac in strat mai gros;cam 2 centimetri latime si 1 cm inaltime;
24. apoi turnati in acest cadrul de mac amestecul si sirop de Jallab si cacao.

Voi posta in seara asta si reteta pt cicolata temperata ca sa puteti face folii subtiri de ciocolata pt a decora marginile. This is optional!

Leave a Reply

« Back
Sweet Tooth
live
Club Des Belugas Feat. Brenda Boykin - Some Like It Hot Streaming playlist   Follow us on twitter   Follow us on Facebook  
Sweet Tooth